BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

August 21, 2010

hujung minggu yg teruk...

salam...
kita sebagai manusia seringkali menyalahkan benda x bernyawa untuk silap kita sendiri...
(dipetik dari kata-kata naqib ana, AM)
saya juga kadangkala begitu...
hujung minggu ini...
adalah hujung minggu yang sangat merugikan buat saya...
*dan juga sangat menguntungkan...
kerana tanpa hujung minggu ini...
saya tidak mungkin akan dapat belajar bagaimana seorang hamba Allah itu membazirkan masanya...
bayangkan .. ini bulan puasa...
jangan salahkan syaitan kerana buang masa...
jika pada hakikatnya, kita sendiri yang membuang masa kita sendiri...

masa itu sendiri adalah nikmat allah sebenarnya....
tanpa masa... apa boleh kita buat...
homework? mana sempat...
tidur?? xde masa mne leh tidur...
makan? lagi la x boleh...
jadi cuba keluar dari logik seketika...
bayangkan dunia ini tak bermasa...

ermmm....
(sah aku mengarut hari ni... mana manusia boleh bayang benda ni)
itu batas akal kita....
batas yang ditetapkan oleh Allah s.w.t
atas sebab musababnya yang tersendiri...
tapi renungkan lah...
tanpa masa... apa kita boleh buat...
xleh buat pape...
even prgerakan impulse dlam saraf yg mmrlukan masa yg sgt singkat itu pun....
x dpat dilakukan....
ia hanya mmerlukan masa yg sgat2 singkat..
ia bukan tidak memrlukan masa... perasan x?

sedikit memory tentang hujung minggu ini...

jumaat
- selepas solat jumaat...
-exam math
-latihan munawwar cancel
-balik blok hajatnya nak siapkan sinopsis malay...
-tapi masuk bilik tv
-tgok CSI n tertidor sampai org azan asar....
-cepat2 ke surau untuk solat...
-selepas solat...
-pergi ke bazzar jaga gerai isac
-habis2 niaga org dah azan...
-berbukak dgn cream puff 2 bijik....
-solat maghrib dululah...
-after solat, pergi ds makan nasik....
-makan ikut nafsu...
-perut kenyang sgt...
-balik mandi setelah beberapa jam x mandi(jgn salah faham, aku mndi sblum solat jmaat)
-pas2 pergi surau balik...
-baca quran x smpai 2 page,, org dah azan isya'...
-solat isya'... n tarawikh skali...
-lpas 2, pergi bilik music(latihan nasyid)
-blik latihan, hajatnya nak buat lab report bio n carik english dossier...
-tapi balik2, ada harry potter n half blood prince atas katil..
-melahap benda 2 dulu..
-then tertidur...

sabtu-
-bgun dah pukul 6.30 am...
x smpat sahur..
prut lapar...tapi x pe...
bkan x biase...
lpas solat subuh, tertidur balik masa tgah baca quran....=(
subhanallah terbangun pukul 9.45 am...
2 pun sebab kawan kejutkan utk ke latihan nsyid pkul 10...
cpat2 mandi.... n pegi bilik music...
practise start lewat....
pkul 1 lbih bru hbis...
pegi solat....
then blik blok kejap,,,
hajat nak pegi buat sinopsis bm semntara tggu asar...
tapi sekali lagi harry potter ganggu...(harry potter yg salah.. patut ke?)
n seperti dijangka... tertidur....kroh3~~
bgun dah azan asar... sob3~
solat asar.... lpas 2 ada meeting isac utk banner...
kjap pegi jaga gerai..
kejap duduk dgn budak wat banner...
(sambil komen sket2... tolongnye x sgat...dasat aku neh)
hbiskan ptang 2 dgn jaga gerai kak fiza...
bukak puasa dgn cream puff...(again??)
then solat dulu... bru makan nasik kat ds...
after that balik mandi....nak perform malam nih...
pegi surau org dah nak solat isya'..
astaghfirullah , x smpat baca quran hari ni...
lpas isya' terus ke dewan..
kononnya nak test mic..
tp mic blom siap..
so, main warm up jer...(bukan main2, bebetul ye)
after that,, show,, after that zikir wahdah...
then on the way blik..
singgah surau.. ganti solat tarawikh yg trlepas...
gilir2 jdik imam....
lpas 2 balik bilik mengunyah blackforest kesayangan...
lpas buat sinopsis bm sekejap, mengantuk lalu tertidur di meja studi...
trsedar dah atas katil..
bgun sekali lagi x shur...
n tlewat utk ke surau utk solat subuh(solat dalm bilik jer)..
astagfirullah...
ya allah, aku harap hujung minggu kali ini mmberi aku pngajaran spanjang hidup aku...
Ya Rabb, bantulah aku dalam menguruskan hidupku...
aminn~

begitulah sejenak hujung minggu ku tanpa rumetku, aiman...
astagfirullah... saya harap saya x jadi lalai lain kali....
semoga madrasah ramadhan kali ini melatihku dan menambahkan imanku...
sekian sahaja dari aku yg sedikit lalai di hujung minggu ini.....
assalamualaikum...

p/s:kepada teman yg membaca, tolong jangan ulangi kesilapanku.... insyaallah~

5 comments:

AtikAh said...

"lpas buat sinopsis bm sekejap, mengantuk lalu tertidur di meja studi...
trsedar dah atas katil.."

LOL

Afiq Khalid said...

apesal?
normal la 2...
ke x normal??

aliah said...

Samela dgn aku. =__________="

Rugiiiii.



p/s : suara anda merdu. :'))

Afiq Khalid said...

al, ko nak ak tibai ko ngan bntal ker?
hahax~

Abe Am said...

welcome to da ib life...
2 masih belom real...

n welcome to a new life..
^^

Related Posts with Thumbnails