BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

December 26, 2010

hOsp!tAl AtTachMeNt - day 5

salam...
ada sedikit rasa malas nak mnulis... malas itu sifat syaitan..jauhkan~ malas kerana? kerana apa ya~ adelah.... yg pasti ia disebabkan sesuatu... jadi dimana kita? oh ya, hari kelima...(gaya perasan macam biase)... hurmm... hari kelima.... apa nak cerita yer... dengar je lah pape yg ncik afiq nak melalut malam ni yer...okeh start mode serius...

hari itu hari khamis..ya, hari khamis... dan kami bakal memasuki bilik bedah manusia, yakni sejenis mamalia... dijadualkan pada pkul 8.30 pagi, pembedahan scoliosis untuk seorang adik perempuan dimana 'spine'nya bengkok hingga membentuk huruf 'S'... untuk pngetahuan pembaca(sesaja mintak simpati) penulis juga menghidap penyakit yg sama... tetapi msih blum mampu dibedah kerana sebab2 yg xdapat dipastikan secara jelas dan betulis(cakap xleh blah, bengkok sikit jer pon...hahaha~) maaf pembaca, penulis senget sdikit malam ini... proceed...

pkul 8 kami dah tercegat(duduk sbenarnya=P) kat depan wad 4U yakni wad ortopedik lelaki dimana seorang uncle akan menjalani pembedahan menggunakan endoscopy melalui tulang belakangnya... jadi, pembedahan scoliosis dijangka memakan masa 4 jam manakala endoscopy lebih kurang 3 jam... jadik kami pon masuk la bilik bersalin... oppss... sorry, bilik persalinan... salah cakap... kena salin baju la plak... urgh~

tadaa~ lpas salin baju~
siap pakai shower cap lagi tuh...
~ajis dah senyum bangga~

pastu masuklah kami ke bilik bedah 12... cam seram jer nama,,"bilik bedah 12"... hoho~ then tengoklah pakar2 bedah buat preparation sebelum membedah... then the surgery nurse said,"green area is sterilized area, so, please stay away"...dia cakap kelantan jer, aku translate ler neh... hehe~ jadi, berusahalah kami meng'stay' away kan diri kami dari green area.... suasana pada ketika itu lebih kurang begini... biarlah saya gambarkan dengan ayat2 dramatik...

+ nurse menghamparkan kain hijau dengan berhati2 ibarat setiap kesilapannya mampu membawa maut
+ 'tukang lampu' or what-they-called-him sedang membetulkan lampu2 di meja bedah seolah2 lampu2 itu x pernah betul, hampir 2-3 pusingan membtulkan lampu yg sama
+ seorang pakar bedah membetulkan posturnya dan sekaligus memakai sunglass yg menyebabkan wajahnya berubah menjadi macho secara mendadak

inilah spesis sunglass yang dipakainya~ urgh~

+ belum cukup dengan itu, abg bertopi flower(kain atas kepala dia ada corak flower) menderu masuk membawa kain2 hijau yg menandakan green area...
+ doktor yg muka ala2 pakistan sedang stretching jarinya dengan tekun dan bersungguh-sungguh
+ seorang doktor perempuan berbangsa india masuk lalu menekan butang2 di sebuah mesin yg kononnya canggih tanpa menyedari kami yg jakun sedang memerhatikannya dengan teliti
+ oh ya, tanpa aku sedari, mulut ajis sudah agak terbuka di dalam topeng mulutnya, begitu juga dengan kaya, dan lain2. jakun betul mereka2 itu...=P

setelah segala preparation selesai, pembedahan itu pun bermula... sejam... dua jam... kaya dah menggigil... 3 jam... x habis lagi... fuuh~ jam sudah msuk pukul 12... nampaknya pembedahan akan berlangsung dengan lebih panjang.... kami bergerak dengan lemah lembutnya secara berkala dari bilik bedah 12 dan bilik bedah 2... bilik 12 dimana pmbedahan scoliosis diadakan dan bilik bedah 2 dimana pembedahan enoscopy diadakan... dan kami juga memasuki bilik 10 dimana pmbedahan kecemasan sedang diadakan dan sempat mengintai bilik 5 dimana neurosurgery sedang berlangsung dengan hangatnya...

begitulah sedikit sebanyak perjalanan pergerakan kami pada hari itu... perasankah post ini sangat sedikit inputnya... let me tell u this, an experience in Operation Room is not something that can be described by words, nor by mouth, nor by pictures or videos... since a real experience is something that i couldn't care less... i wouldn't say magical... i wouldn't say majestic... i wouldn't say fantastic... i wouldn't say priceless... and why is that? cuz i can't find the word that really suits that experience...

to see a back of a person being cut open by scalpel, to see a bone being cut by a steel string, to see a spinal cord in front of real eyes, to see a tiny camera through a hole made up at the back bone of a person, to see a bunch of nerve blocking the surgeon's eyes from seeing deeper, to see blood rushing out as the blood vessel is being cut, to see a surgeon's being scolded by the head surgeon(now that one is funny), to see anasthesiologist cried in the Operation Theatre, to see a nurse playing games in her phone during surgery, and for a true memory, to see a friend of mine saying," when i went home, i wanna buy a chicken, a thread, a needle and i wanna learn how to do stitches so that my hands won't be shakky and i will become more expert"(okay that oneblew me off completely! what an idea! i don't know what 2 say) bribe me anything and bliv me, i won't sell this experience during my 5 days at HUSM at any cost... cuz u know what, this memory is priceless...

till then waiting for the next HA at HRPZ2 next year... and this time with more KMBians i bliv~ chow~ salamualaikum~

3njoy the pic!

lim mengantuk.kaya menggigil kesejukan.penulis sejuk sikit jer

penulis posing xleh blah sebelah surgeon~

kontrol di bilik persalinan~ ngee~

scoliosis operation

kaya masih lagi menggigil

endoscopy Operation


2025 : a cardiothoracic surgeon.insyaallah~


2 comments:

inani said...

insyaAllah amin :)
go for it!
wes, really2 undescribable journey la i tell you.
be the best k.
scoliosis part tu ak touching sket. huu.

+h!d[@]yah+ said...

wah bestnye..
gud luck ok!!~

Related Posts with Thumbnails